top of page

FLOW /  YIN

Yoga klas

Wat is Flow/Yin?

Intensiteit 1/2

De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke, actie en daadkracht. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele, onbeweeglijke, rust en ontvankelijkheid. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Spieren zijn yang: elastisch en zacht. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. Yang sporten richten zich op de kracht en flexibiliteit van de spieren. Flow yoga, hardlopen, fietsen en zwemmen zijn yang sporten. Terwijl het er bij Yin yoga om gaat dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten.

 

Ook onze leefstijl kan yin of yang zijn. Druk is yang, rustig is yin. Als je leven dynamisch is ben je misschien eerder geneigd om een dynamische (yang) vorm van yoga te kiezen omdat dit ‘beter bij je past’. Maar waarschijnlijk zul je daarin niet de rust vinden die je verwacht met de beoefening van yoga. Juist het tegenovergestelde zorgt voor meer balans. Je yin kwaliteiten versterk je door de beoefening van yin yoga. Ben je zelf introvert, rustig of passief dan heb je meer baat bij een dynamische vorm van yoga. Daarnaast heb je de ene dag misschien meer behoefte aan yin yoga en de andere dag meer aan yang yoga. Als je regelmatig yoga beoefent zul je vanzelf aanvoelen wat je op een bepaald moment nodig hebt. Balans is altijd het beste.

De yin/yang yoga les is een combinatie van actieve flow yoga en de meer passieve yin yoga. Tijdens de ochtendlessen beginnen we met rustige yin en eindigen we met actieve yang houdingen. Tijdens de avond les is dit net omgekeerd. We sluiten dan af met yin houdingen om je voor te bereiden op een heerlijk ontspannen nachtrust.

bottom of page